Search This Blog

Pemantau Blog Ini

Follow by Email

Click Here..Please

PROMOSI TERKINI

[Don't worry this link will not have any other inappropriate things]

##Bersama ChurpChurp dan SAys untuk pendapatan tambahan anda HERE !!!!##

Click Here..Please

Friday, November 23, 2012

Fakta Asas Masjid al Aqsa

Bismillahirrohmanirrahim....

Assalamualaikum dan selamat pagi....

Dunia hari ini sentiasa'update' tentang keadaan saudara-saudara seIslam yang hari demi hari ditindas tidak kira dimana selalu didiskriminasi, kerana ia adalah salah satu perancangan puak2 tertentu dalam menjatuhkan Islam, khususnya kini tentang Palestin yang dari pembentukan negara Israel lagi saudar-saudara ini ditindas, dibunuh dan diseksa. moga-moga mereka mendapat syuhada'. Oleh ini tiada salahnya untuk penuls berkongsi mengenai fakta yang AMAT PENTING untuk dikongsi demi pengetahuan kita bersam ia itu tentang kedudukan dan dimanakah Masjid Al-Aqsa yang sebenarnya?? Ramai yang pandai menyebut MAsjid Al-Aqsa tapi x ramai yang tahu yang manakah sebenarnya Masjid Al-Aqsa jadi di sama-samalah kita mengambil tahu akannya. InshaaAllah.

Fakta asas Masjid al Aqsa...

Masjid al Aqsa adalah kiblat pertama umat Islam, masjid yang ke 2 dibangunkan di muka bumi dan merupakan masjid yang ke 3 mulia di sisi Allah swt.

Namun begitu, dari masa ke semasa kita dapati masih ramai di kalangan umat Islam yang masih keliru dengan beberapa fakta asas mengenai Masjid al Aqsa yang mulia ini. Fakta-fakta asas ini amat penting untuk digarap bersama agar tidak membantutkan sebarang usaha mulia dalam perjuangan yang besar, panjang dan berliku bagi mendapatkan kembali hak kita terhadap Masjid al Aqsa.

Masjid yang mempunyai kubah berwarna kuning keemasan ni ialah Masjid Qubbah as Sahra' atau Dome of the Rock yang juga dipanggil sebagai Masjid Kubah Batu (Bahasa Malaysia) . Ia juga kadang-kalanya dipanggil sebagai Masjid an Nisaa (Masjid Wanita) kerana kerap digunakan oleh para jamaah wanita di zaman sekarang. Bangunan masjid ini telah dibina oleh Khalifah Abdul Malik Bin Marwan pada tahun 69-75 Hijrah dan masjid ini adalah SEBAHAGIAN daripada keseluruhan Masjid al Aqsa.

Masjid yang berkubah hijau tua itu namanya ialah Masjid Qibli atau Masjid Jumaah (kerana digunakan sebagai masjid utama ketika solat Jumaat) miski pun ada sebahagian kecil orang yang memanggilnya sebagai Masjid al Aqsa. Masjid Qibli ini juga adalah sebahagian daripada keseluruhan Masjid al Aqsa.

Masjid al Aqsa (Haram as Syarif) adalah keseluruhan kawasan masjid yang dikelilingi oleh kawasan tembok yg dibina (diwarnakan dengan lakaran garisan warna hitam) yang turut melingkupi Masjid Qubbah as Sahra', Masjid Qibli, Masjid Umar, Musolla Marwani dan lain-lain. Sehinggakan kawasan yang diduduki oleh pepohon zaiton itu juga dikira sebagai sebahagian daripada Masjid al Aqsa.

Sekiranya anda merasakan bahawa fakta asas ini penting untuk memahamkan rakan-rakan atau saudara anda tentang fakta sebenar mengenai Masjid al Aqsa, sila 'SHARE' (kongsikan) bersama mereka.

Mari kita fokuskan pemikiran, usaha dan doa agar kita semua dipilih oleh Allah swt sebagai hamba-hambaNya yang istimewa sebagaimana diberikan kepada generasi terdahulu yang mengiringi Umar al Khattab dan Solahuddin al-Ayyubi yang telah berjaya membebaskan Bumi Suci umat Islam ini.

sumber ASAL sini >Fakta asas Masjid al Aqsa 

Jadi, dengan penerangan diatas rasanya tahulah kita akan lokasi sebenarnya Masjid Al-Aqsa kan. Di samping itu buat mereka yangterasa ingin bersama-sama berjuang dengan rakyat palestin dalam mempertahankan masjid ketiga terpenting buat umat ISlam in pihak Aqsa Syarif sedia membantu untuk membawa anda ke sana dengan syarat menggunakan perbelanjaan sendiri.

Sekian Wassalam Salam Hari Asyyura.. #prayforGAza #ALLAHsavePALESTIN

No comments:

POst Famous

Total Pageviews